COLEMÊRG - Colemêrg Baro Başkanı Ergün Canan, eşit yurttaşlık hakkının anayasal güvence altına alınmasını isteyerek, “Entegrasyon ve özgürlük yasalarının bir an evvel hayata geçirilmesi gerekiyor” dedi.
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine 30 kişilik bir gerilla grubu, 11 Temmuz'da Süleymaniye kentinde bulunan Şikefta Casenê bölgesinde düzenlediği tören ile silahlarını imha etti. Tarihi törene şahitlik eden isimlerden biri olan Colemêrg Barosu Başkanı Ergün Canan, sürece ilişkin konuştu.
Tarihi törene 8 bölge barolarının başkanıyla tanıklık ettiğini söyleyen Canan, “Barışın ilk adımı olan törene tanıklık etmenini heyecanını yaşıyorum. Önemli ve tarihsel bir andı. Orada silahların imha edilmesi, yakılması elbette farklı mesajlarda içeriyordu. Örgüt aslında üzerine düşeni o an itibariyle yaptı. Bundan sonra da iş artık meclise ve hükümete düşüyor” dedi.
KOMİSYON
Canan, Meclis'te kurulacak komisyonun önemli olduğunu belirterek, “Yüzyılı aşkın Kürt sorunu ve 40 yıllık çatışmalı süreçten bahsediyoruz. Çatışmalı ortamın bugün sona erdiğini hep birlikte görüyoruz. Bu noktada, meclise çok önemli görev ve sorumluluklar düşüyor. İlk kez Kürt sorununun demokratik çözümünde önemli bir aşamadayız. Kurulacak komisyonun görevi çok önemlidir ve elbette bu saatten sonra hukuki düzenlemelerin yapılacağı yerdir" diye belirtti.
ÖZGÜRLÜK YASASI
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve PKK'nin atması gereken adımları attığını, devletin de bu anlamda sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğinin altını çizen Canan, "Silahların susması önemli. Buradan sonra hukuki alt yapının hazırlanması, özellikle TMK’nın kaldırılması gerekiyor. 66. madde eşit yurttaşlık hakkı anayasal güvence altına alınmalı. Entegrasyon ve özgürlük yasalarının bir an evvel hayata geçirilmesi gerekiyor. Komisyon hızlı bir şekilde kurularak, hukuki düzenleme yapması elzemdir" diye aktardı.
Canan, sürecin herkes tarafından değerli ve sahiplenilmesi gerektiğini belirterek, “Türkiye’nin demokratikleşmesi için Kürt sorununun çözülmesi, Kürtlerin statüsünün belirlemek, anadil için resmi bir düzenlemenin yapılması gerekiyor. Bu yapılmadığı sürece, sürecin bir anlamı yoktur" ifadelerini kullandı.
DEMOKRATİKLEŞME TALEBİ
Baro olarak süreci desteklediklerini dile getiren Canan, “Barışı savunduk, savunmaya da devam edeceğiz. Bütün toplumu kapsayan bir anayasa ile birlikte Kürt sorununda çözülebileceğine inanıyorum. Tarihsel bir an, tarihsel bir süreç. Örgüt üzerine düşen görevi yaptı. Artık görev mecliste. Özgürlük ve entegrasyon yasalarının bir an evvel hayata geçirilmesi için elimizi taşın altına koymaya, barışı ve Türkiye’nin demokratikleşmesini savunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
MA / Ruken Polat