HABER MERKEZİ – BM’nin Suriye'de kadın ve kız çocuklarının kaçırılmasına dair yayınladığı raporda, konuyla ilgili derhal soruşturma başlatılması için çağrı yapıldı.
Birleşmiş Milletler (BM), Suriye'de kaçırılan kadın ve kız çocuklarına dair rapor yayınladı. Raporda, Mart 2025’ten bu yana Lazkiye, Tartus, Hama, Humus, Şam ve Halep olmak üzere çeşitli bölgelerde 38 Alevi kadın ve kız çocuğunun kaçırıldığına yer verildi. Yaşları 3 ila 40 arasında değişen kız çocuğu ve kadınlar, genellikle gündüz saatlerinde okula giderken, akrabalarını ziyaret ederken ya da evlerinden kısa süreliğine ayrıldıklarında kaçırıldığına dikkat çekildi.
ZORLA KAÇIRMA VE ESARET
Raporda, ailelerin büyük çoğunluğunun kaçırılma olayları sonrası tehdit edildiği, kamuoyuna konuşmaları veya resmi soruşturma başlatmalarının engellendiği belirtildi. BM raporunda, bazı mağdurların esaret altında uyuşturulduğu ve fiziksel saldırıya uğradığını belirterek, kız çocuklarının zorla evlendirildiğine dair vakalara yer verdi.
Raporda, Alevi kadınlara yönelik cinsiyet temelli, sistematik ve hedefli bir kampanya yürütüldüğüne işaret edilerek, bu durumun sadece mağdurları ve yakınlarının yaşadığı travmayı derinleştirmekle kalmadığı, cezasızlığı arttırdığı belirtildi.
'SORUŞTURMA BAŞLATILMALI'
Suriye Geçici Hükümeti'nin sert bir şekilde eleştirildiği raporda, kaçırılma olaylarına karşı zamanında soruşturma yürütmediği, bazı durumlarda ise ailelerin şikayetlerinin dahi kayda alınmadığı belirtilerek, şiddete son verip, adalet sistemine olan güveni tesis etmesi istenildi. Yine hükümetin kayıp kişileri arama yükümlülüğü hatırlatılarak, iddialar hakkında derhal, kapsamlı, bağımsız ve tarafsız soruşturmalar yürütmesini, failleri tespit edip yargılamasını ve kurtulanların güvenliğini ve rehabilitasyonunu sağlaması talep edildi.
AZINLIKLARI KORUMA ÇAĞRISI
Raporda ayrıca, Süveyda’da kimliği belirsiz silahlı kişiler tarafından onlarca Dürzi sivilin öldürülmesi ve aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu azınlıklara yönelik saldırılar hatırlatılarak, bu toplulukların korunmasının “acil ve hayati” olduğu vurgulandı.