HABER MERKEZİ - Kuzey ve Doğu Suriye’deki 35 siyasi parti ve oluşum ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack’ın açıklamalarına ortak tepki gösterdi.
Kuzey ve Doğu Suriye’de faaliyet gösteren 35 siyasi parti ve güç, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Başkanı'nın Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack'ın son açıklamalarını yalanlayan bir açıklama yaptı. Siyasi partiler Barrack'ın son açıklamalarına ilişkin kaygılarını dile getirerek, "Barrack'ın açıklamaları, görüşleri bir araya getirmedeki arabulucu rolüne uygun düşmüyor. ABD Suriye'de güvenlik ve istikrarı sağlama çabalarındaki olumlu rolüyle çelişiyor" dedi.
Siyasi partiler Barrack’ın açıklamalarını reddederek, "Bu açıklamanın bizi Suriye krizinin niteliğinin ve Suriye halk devriminin 2011'de başlamasının nedenlerinin ilk çeyreğine götürdüğünü görüyoruz. O dönemde halk, Baas rejimine karşı ayaklanmış, özgürlük ve onur, çoğulcu ve ademi merkeziyetçi bir devlet kurulması çağrısında bulunmuştu" ifadelerine yer verildi.
Açıklamada, Kuzey ve Doğu Suriye bileşenlerinin birkaç yıldır Demokratik Özerk Yönetim temelinde bir yönetim modeli oluşturmaya çalıştığı belirtilerek, bu modelin milyonlarca Arap, Kürt, Süryani, Asuri, Türkmen, Müslüman, Hristiyan ve Êzidî’ye güvenlik ve istikrar sağladığı vurgulandı. Bölge halklarının iradesini temsil eden sivil kurumlar oluşturduğuna dikkat çekilen açıklamada, terörle mücadele ve insani değerleri korumak için QSD gücünü oluşturduğu ve bu gücün Uluslararası Koalisyon ile birlikte teröre karşı mücadele ettiği ifade edildi.
Açıklamada, QSD Genel Komutanı Mazlum Ebdi ile Suriye Geçiş Hükümeti Başkanı Ehmed El-Şera arasında 10 Mart'ta varılan mutabakata dikkat çekilerek, tüm taraflar arasında müzakerelerle kapsamlı bir siyasi çözüme ulaşılması ve demokratik bir Suriye'nin kurulması hedeflendiği belirtildi.
Siyasi güçler, bu mesajın bölgesel ve uluslararası taraflarca geniş çapta desteklendiğini ve memnuniyetle karşılandığını belirterek, bunun Suriye'nin iş birliği, çoğulculuk, adalet ve ademi merkeziyetçilik temelinde yeniden inşası yolunda önemli bir adım olduğunu kaydetti.
Son olarak siyasi güçler, herhangi bir diyalog sürecinin başarısının gerçek işbirliği ilkesine bağlı kalmaya ve her iki tarafın özgünlüklerine saygı göstermeye bağlı olduğunu, bu nedenle Suriye'nin geleceğinin tamamen Suriyelilerin elinde olması ve tanınma, adalet ve işbirliğine dayalı olması gerektiğini belirtti.
Bildiriye imza atan taraflar ve güçler şunlardır:
“1-Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK)
2-Demokratik Birlik Partisi (PYD)
3-Demokratik Yeşil Parti
4-Kürdistan Demokratik Barış Partisi
5-Suriye Kürt Liberal Partisi
6-Kürdistan Komünist Partisi
7- Kürdistan-Suriye Demokratik Partisi
8-Suriye Kürt Demokratik Partisi
9- Suriye Kürt Sol Partisi
10- Suriye Kürt Demokratik Sol Partisi
11- Suriye’nin Geleceği Partisi
12- Kürdistan Demokratik Değişim Partisi
13- Kürdistan-Suriye Çağdaş Hareketi
14- Kürdistan İşçi Sendikası (YKK)
15-Heyet El Weteniye El Erebiye (Arap Ulusal Komitesi)
16-Suriye Çağdaşlık ve Demokrasi Partisi
17- Suriye Kürt Demokratik İttifak Partisi
18-Reform Partisi-Suriye
19-Asuri Demokrat Partisi
20- Kürdistan Kardeşlik Partisi (PBK)
21-Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM)
22-Kongra Star
23-Muhafazakar Parti
24-Demokratik Mücadele Partisi
25-Kürdistan Gelecek Hareketi
26-Kürdistan Demokrat Partisi-Rojavayê Kürdistan
27-Demokratik Değişim Partisi
28-Süryani Birlik Partisi
29-Kürdistan Ulusal Birlik Partisi
30-Suriye Partisi
31-Suriye Kürt Demokratik Birlik Partisi (Yekiti)
32-Suriye Devrimci Sol Hareketi
33-Suriye Demokratik Partisi
34-El-Weten El-Suri Partisi
35-Roj Demokratik Suriye Partisi.”